5 lekkere gerechten om te proberen op Sint-Maarten

Sint-Maarten, het Caribische eiland dat bekend staat om zijn prachtige stranden en levendige cultuur, biedt ook een smakelijke reis voor fijnproevers. De keuken van Sint-Maarten weerspiegelt de diverse invloeden van de Caribische, Creoolse, Franse en Nederlandse tradities. Hier zijn enkele populaire gerechten die je niet mag missen tijdens je culinaire ontdekkingsreis op dit betoverende eiland.

1. Johnny Cake

Een eilandklassieker die je overal tegenkomt, is de Johnny Cake. Dit is een soort gefrituurd deegbroodje, vergelijkbaar met een beignet, en wordt vaak geserveerd bij het ontbijt of als bijgerecht. Johnny Cakes kunnen zowel zoet als hartig zijn en zijn perfect om te dippen in lokale sauzen of jam.

2. Conch (Lambi)

De wateren rondom Sint-Maarten zijn rijk aan zeevruchten, en een van de favorieten is de conch, lokaal bekend als “lambi.” Conch wordt vaak bereid als een smaakvolle ceviche, waarbij rauwe schelpdieren worden gemarineerd in citrussappen en op smaak gebracht met kruiden. Je vindt het ook gebakken, gegrild of gestoofd in stoofpotten.

3. Saltfish and Johnny Cake

Een andere populaire combinatie is gezouten vis met Johnny Cake. Gezouten kabeljauw wordt geweekt en gekookt tot het mals is, en vervolgens gebakken of gestoofd met kruiden en groenten. Dit wordt vaak geserveerd met warme, versgebakken Johnny Cakes voor een heerlijke en bevredigende maaltijd.

4. Guavaberry Stew

Guavaberry is een lokale vrucht die wordt gebruikt in verschillende culinaire toepassingen, waaronder de beroemde Guavaberry Stew. Dit is een stoofpot gemaakt van geitenvlees, gekruid met lokale kruiden en guavaberrysiroop. Het resultaat is een hartige, zoete en kruidige combinatie die de smaakpapillen prikkelt.

5. Callaloo

Een gerecht met Afrikaanse invloeden, Callaloo is een groene bladgroente die vaak wordt gebruikt in soepen en stoofpotten. Het wordt vaak gekookt met okra, vlees en kruiden om een heerlijk en voedzaam gerecht te creëren dat de diversiteit van de lokale keuken weerspiegelt.

Sint-Maarten is niet alleen een paradijs voor zonzoekers, maar ook voor fijnproevers die op zoek zijn naar een unieke culinaire ervaring. Of je nu geniet van een eenvoudige Johnny Cake bij het ontbijt of een uitgebreide Guavaberry Stew voor het diner, de lokale keuken van Sint-Maarten zal je smaakpapillen betoveren en je laten kennismaken met de rijke culinaire tradities van dit prachtige eiland.