Dit moet je weten over Philipsburg

Op het eiland Sint-Maarten is een Frans- en een Nederlands gedeelte te vinden. De hoofdstad van het Nederlands gedeelte draagt de naam Philipsburg. Op het eiland is dit niet alleen de grootste stad, maar ook de belangrijkste stad. Een stad die op meerdere punten uniek te noemen is.

Een kleine stad

Philipsburg kan het beste omschreven worden als een kleine stad. In zijn totaliteit telt deze stad op Sint-Maarten slechts tweeduizend inwoners. Ook qua oppervlakte is dit een bijzonder kleine stad; je kunt het eigenlijk vergelijken met een klein dorpje in Nederland.

Toeristische trekpleister

Ondanks de bescheiden afmetingen is Philipsburg op Sint-Maarten een ongekend belangrijke stad. Dit komt puur doordat de stad een toeristische trekpleister is.

Veel Amerikanen trekken voor vakantie graag naar Sint-Maarten toe. Zij dit niet alleen per vliegtuig, maar juist per cruiseschip. Deze schepen meren in Philipsburg aan, waarna honderden tot duizenden Amerikanen deze stad binnenkomen. Nadat zo’n schip aangemeerd is, is het opeens héél druk in de stad. Vertrekt het schip na een paar uur weer? Dan is de stad opeens heel rustig.

Veel Amerikaanse invloeden

In de stad Philipsburg zie je niet al te veel invloeden vanuit Nederland. De meeste invloeden die je in deze stad opmerkt, zijn Amerikaans. Dat is op zich logisch te noemen, aangezien juist heel veel Amerikanen naar Sint-Maarten toe trekken.

In Philipsburg wordt overigens ook geen Nederlands (meer) gesproken. Vrij weinig mensen op Sint-Maarten zijn onze taal nog machtig, waardoor de voertaal Engels is geworden. Ook de meeste straten in Philipsburg hebben inmiddels een Engelse naam gekregen, met uitzondering van kleine straatjes en steegjes die haaks op de grotere straten staan. De kleine straatjes en steegjes dragen nog namen als de Schoolsteeg en de Wilhelminastraat.

De leukste bezienswaardigheden

Als je in Philipsburg bent, kun je niet om Boardwalk heen. Dit is de boulevard en is het kloppende hart van de gehele stad. Deze boulevard is zo’n 900 meter lang en is volledig autovrij. Doordat deze boulevard autovrij is, geniet je van een gezellige en rustige sfeer.

Aan de boulevard vind je heel veel barretjes, restaurants en winkeltjes. Heerlijk om hier even te shoppen of om een verfrissend drankje te nemen. Overigens vind je op de boulevard ook bijzonder veel aanbieders van excursies. Deze aanbieders richten zich voornamelijk op de Amerikaanse toeristen die van de cruiseshepen afkomen.

Verder is het ook aan te raden om naar het Gerechtsgebouw te kijken. Dit is één van de oudste gebouwen en is bijzonder fraai vormgegeven. Jammer genoeg is het niet mogelijk om dit gebouw te betreden.

Ook het Sint-Maarten museum mis een leuke tip. Dit is geen al te groot museum, maar het is wel een leuk museum waarin onder andere de Nederlandse geschiedenis op dit eiland belicht wordt. Toegang tot dit museum is gratis; op zondag is het museum wel gesloten.

Great Bay Beach

Eén van de grootste stranden van Sint-Maarten is bij Philipsburg te vinden. Dit strand draagt de prachtige naam Great Bay Beach. Een vrij groot strand dat gelegen is aan een prachtige baai. Het strand is verder precies zoals je zou verwachten: wit zand, azuurblauw water en palmbomen.