Zwemmen er haaien bij Sint-Maarten?

Even een verfrissende duik in de zee bij Sint-Maarten nemen, klinkt lekker, niet waar? Toch is het goed om rekening te houden met de aanwezigheid van haaien. Voor de kust van Sint-Maarten worden namelijk met enige regelmaat haaien gespot.

Om wat voor soort haaien het gaat? Het gaat hierbij om de volgende haaisoorten:

  • Caribische Rifhaaien
  • Atlantische scherpsnuithaaien
  • Verpleegsterhaaien

Deze drie haaisoorten hebben twee gemeenschappelijke kenmerken. Ten eerste zien deze haaien er indrukwekkend uit, maar ten tweede zijn deze haaien onschuldig. Voor deze haaien hoef je in principe niet bang te zijn, ook al kun je behoorlijk schrikken als je zo’n haai opeens in de zee spot.

Deze genoemde haaien zijn overigens tussen de één á twee meter lang.

Haaienduik

Wil je deze haaien met eigen ogen aanschouwen? Dan kun je er voor kiezen om een haaienduik te maken. Om zo’n duik te kunnen maken, moet je wel over een duikbrevet beschikken. Daarnaast moet je in de afgelopen twee jaren minimaal één keer gedoken hebben.

Over deze haaienduik ontstaat overigens meer en meer discussie. Om tijdens de duik echt haaien te kunnen spotten, worden de haaien met voer gelokt. Uiteraard druist dit in tegen de wetten van de natuur.

Gevaarlijke haaien bij Sint-Maarten

Voor de kust van Sint-Maarten zwemmen heel af en toe gevaarlijke haaien. Zo overleed in 2020 een Franse toeriste nadat ze aangevallen was door een haai. Dit was echter het eerste dodelijke haaienincident in deze eeuw op Sint-Maarten.