Wat is het tijdsverschil met Sint-Maarten?

Nadat je zo’n 9 uur in het vliegtuig hebt gezeten, land je op de luchthaven van Sint-Maarten. Als je daar je smartphone aanzet, zie je direct dat de tijd verspringt. Het tijdsverschil tussen Nederland en Sint-Maarten is behoorlijk fors te nemen.

Verschil in de winterperiode

In de winterperiode houden we de wintertijd aan, waardoor het in de winterperiode 5 uur vroeger is op Sint-Maarten. Als het in ons land in december 17:00 uur is, is het op Sint-Maarten pas 12:00 uur. Dit komt doordat Sint-Maarten in de tijdzonde UTC-4 valt.

Verschil in de zomerperiode

In de zomerperiode is het tijdsverschil met Sint-Maarten nog groter; 6 uur om precies te zijn. Dat het tijdsverschil in de zomerperiode groter is, heeft te maken met de wintertijd die wij invoeren.

Voorbereiden op dit tijdsverschil

Ga je binnenkort naar Sint-Maarten toe? Dan is het advies om je voor te bereiden op dit tijdsverschil. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je op een hele andere tijd landt dan je zou verwachten. Je zit ongeveer 9 uur in de lucht, maar eenmaal op Sint-Maarten aangekomen gaat de klok opeens 5 of 6 uur naar achteren. Tevens moet je rekening houden met een eventuele jetlag bij terugkomst in Nederland.